Raportul anual pentru un ONG: 5 avantaje de luat in calcul

Realizarea si publicarea unui raport anual de activitate atrage o serie de beneficii si avantaje pentru o organizatie neguvernamentala. Iata doar cateva dintre ele:

1. Imbunatatirea imaginii

Existenta unui raport anual de activitate eticheteaza un ONG cu seriozitate in ochii actualilor si viitorilor colaboratori. Raportul anual de activitate este un instrument care ajuta ONG-ul la mentinerea si cresterea imaginii in relatia cu sponsorii, voluntarii si donatorii.

2. Transparenta fata de sponsori, donatori, voluntari si beneficiari

Transparenta oferita de un raport anual de activitate se traduce prin increderea si respectul cu care ONG-ul isi trateaza colaboratorii actuali. Raportul anual de activitate este un instrument care ajuta ONG-urile si beneficiarii sa le multumeasca sponsorilor, donatorilor si voluntarilor pentru sustinerea oferita.

3. Oferirea unei retrospective cu privire la misiunea si obiectivele propuse in comparatie cu cele indeplinite

Realizarea unui raport anual de activitate este pentru ONG un bun prilej de analiza si evaluarea a calitatii eforturilor depuse. Raportul anual de activitate este un instrument care arata reprezentantilor unui ONG daca sunt inca acolo unde si-au propus, daca misiunea pe baza careia si-au construit strategia este indeplinita.

4. Constituirea unui punct de pornire pentru dezvoltarea viitoarelor strategii si teme

Raportul anual de activitate reprezinta o imagine clara cu privire la realizarile existente si etapele actualelor proiecte. Raportul anual de activitate este un instrument care indica ONG-ului unde se afla din punct de vedere financiar si ajuta pentru o mai buna planificare a bugetului.

5. Atragerea de noi sponsori, voluntari, donatori si colaboratori

Acest beneficiu vine la pachet cu celelalte de mai sus. Existenta unui raport anual de activitate publicat pe site-ul ONG-ului, din care sa rezulte ca eforturile depuse sunt utilizate pentru indeplinirea misiunilor propuse, atrage viitoare colaborari si ajuta reprezentantii ONG-urilor sa evidentieze intr-un mod formal si organizat, munca depusa in decursul unui an.

Cum va asigurati ca raportul anual de activitate este realizat si publicat pe site?

  • Adaugati aceasta activitate in obiectivele anuale propuse
  • Stabiliti un termen limita cat mai aproape si dupa incheierea anului financiar
  • Stabiliti o persoana care sa efectueze acest obiectiv
  • Asigurati-va ca informatiile din raport sunt corecte
  • Asigurati-va ca raportul este publicat pe site intr-un loc vizibil

Articol realizat de Cristina Juganaru, Manager, Compliance Department, ING Bank.