Sumele redirecţionate către organizaţiile non-profit prin intermediul mecanismului 2% au crescut cu aproape 30% în 2014, însă numărul de contribuabili care au ales să vireze o parte din impozitul pe venit către astfel de entităţi a scăzut, la fel şi numărul de organizaţii beneficiare, reiese din datele pe care le-am solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru Educație Financiară pentru ONG-uri.

Aşadar, suma virată în 2014 către entităţi non-profit (pe baza declaraţiile completate anul trecut, dar aferente veniturilor din 2014), prin intermediul mecanismului de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, a fost de 132,9 milioane de lei, echivalentul a circa 29,8 milioane de euro (la un curs mediu de 4,45 lei/euro), în creştere cu 28,7% faţă de 2013, când s-a ridicat la 103,2 milioane de lei, potrivit celor mai recente date ale Ministerul Finanţelor Publice.

29,8 milioane EURO redirecționate către ONG-uri, în 2014, prin mecanismul 2%

În 2012, sumele virate de contribuabili pentru sponsorizarea entităţilor non-profit s-au ridicat la 106,5 milioane de lei, iar în 2011 la 81,2 milioane de lei.

Mai mulţi bani pentru mai puţine organizaţii, de la mai puţini contribuabili

Din datele Fiscului reiese că valoarea medie a sumei redirecţionate către ONG-uri şi alte entităţi non-profit a crescut cu circa 33%, de la aproape 55 de lei în 2013 la 73 de lei un an mai târziu.

În 2014, un număr de 1.822.837 de contribuabili au ales să sponsorizeze 83.784 de entităţi. Cifrele arată că este primul an de la introducerea schemei în care numărul de contribuabili, dar şi cel al entităţilor sponsorizate a scăzut.

În 2013 1.885.690 de persoane au sponsorizat 85.621 de organizaţii, în 2012 – 1.842.703 de contribuabili au donat către 80.627 de entităţi, iar în 2011 – 1.722.319 de persoane au sponsorizat activitatea a 74.021 de entităţi non-profit.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoane fizice care obțin venituri din salarii și asimilat acestora pot redirecționa 2% din impozitul pe venitul obținut anul anterior, prin completarea formularelor D 230 – Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor sau a D 200 – Declaraţie privind veniturile realizate din România, Secțiunea III.

Topul organizațiilor beneficiare 2%

Fundaţia Hospice Casa Speranţei, o organizaţie neguvernamentală specializată în servicii de îngrijire pentru bolnavii incurabili în stadii avansate, a atras în județul Brașov cele mai mari finanţări. În Brașov, Fundaţia Hospice Casa Speranței s-a clasat pe primul loc în atragerea a 2% din impozitul pe venit în fiecare an începând cu 2011.

HELP Autism este campioana strângerii de 2% din București și județul Ilfov.

De asemenea, în top 20 de entităţi beneficiare în 2014 se mai regăseşte o biserică şi o organizaţie sindicală.

ong1

 

Ruxandra Sasu, director executiv al Fundaţiei PACT, este de părere că statul ar trebui să încurajeze redirecţionarea unei sume din impozitul pe profit către entităţile non-profit deoacere mecanismul are un impact puternic asupra sustenabilităţii financiare a acestui sector.

„Mecanismul 2% (care permite redirecționarea de către persoanele fizice a 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit) ar merita o susținere considerabilă din partea statului, atât prin promovarea și stimularea sa la scară națională, cât chiar prin sprijin financiar suplimentar. În România, acest mecanism a fost propus de ONGuri, dar dacă ne uităm la cazul Ungariei, acolo inițiativa a venit chiar de la Ministerul de Finanțe, cu scopul de a crește nivelul resurselor pentru ONGuri și de a promova dezvoltarea culturii filantropice. Această măsură poate genera un impact realmente puternic asupra sustenabilității sectorului, cu beneficii clar pozitive pentru toate părțile implicate. Nemaivorbind că aceste resurse rezidă tocmai în fonduri nerestricționate, atât de utile”, a precizat Sasu.

Din analiza surselor de venit ale ONG-urilor din România reiese că ponderea veniturilor din cotizaţii, donaţii şi sponsorizări înregistrează o scădere continuă în ultimii ani.


 

Nota redacției Educației Financiară pentru ONG-uri:

Serviciul Mass-media al Administrației Naționale Fiscale a răspuns pe 29 ianuarie 2016 solicitării noastre din ianuarie privind situația la zi și evoluția sumelor redirecționate prin mecanismul 2%.

În perioada următoare vom publica un infografic comparativ si mai multe materiale de analiză pe baza acestor date.

Pentru colegii ONG-iști interesați pot obține datele primite de la ANAF transmițând un email la contact@techsoup.ro


Articol de Alexandra Pele. Alexandra a terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea din București și lucrează de peste 5 ani ca jurnalist pe subiecte economice.