Raluca Petcu, director economic în cadrul  Centrului de Resurse pentru Educație și Formală Profesională, a fost recompensată pentru munca ei cu trofeul pentru locul al doilea  în competiția „Responsabilul financiar al anului în mediul ONG”. Înainte de a intra în echipa CREFOP, Raluca a lucrat într-o multinațională, dar a prins destul de repede spiritul și energia de ONG. Despre Raluca credem că, dacă nu ar fi ajuns să se ocupe de finanțele organizației sale, ar fi fost un activist înflăcărat.

Stella Moldoveanu, colega din organizație, a fost cea care ne-a prezentat-o pe Raluca și ne-a povestit despre pasiunea cu care își îndeplinește atribuțiile.

Folosim această oportunitate să ne îndeplinim promisiunea făcută Ralucăi: aceea de a-i face o statuie, promisiune spusă de obicei în glumă. Chiar dacă ea nu știe, noi vrem să facem acest gest pentru a îi demonstra recunoștința noastră pentru munca depusă și pentru ajutorul pe care ni l-a acordat tuturor.

Anul trecut a fost un an plin cu multe proiecte în implementare, ceea ce a presupus depunerea a multor cereri de plată/rambursare. Un moment care o face pe Raluca un adevărat erou finanțist este acela în care, fiind presată de timpul rămas pentru încărcarea documentelor în sistem, ea și-a adus copiii la birou și a reușit să depună situația financiară cu succes. Cu toate ca toți eram suprasolicitați, optimismul ei ne-a încurajat să continuăm, chiar cu prețul de a sta până la 12 noaptea cu copiii plictisiți și adormiți pe scaunele biroului.(…)

Noi ii admirăm puterea, optimismul, modalitatea în care poate coordona și felul în care le știe pe toate și le împarte cu noi. Colega noastră de la financiar este eroul nostru!

Noi ne-am propus să cunoaștem mai multe despre implicarea ei în sustenabilitatea organizației.

raluca petcu crefop

Raluca Petcu, director economic CREFOP

Educație Financiară: Ce îți place cel mai mult la job-ul tău?

Raluca Petcu: Cel mai mult îmi place echipa cu care lucrez. Atunci când m-am angajat în cadrul Fundației CREFOP nu știam mai nimic despre domeniul ONG-urilor. Nici o persoana din echipa care s-a format atunci nu mai lucrase într-un ONG, așa că am fost nevoiți sa învățăm împreună.

Fiecare a învățat nu doar despre domeniul în care era expert, ci cu toții am încercat să înțelegem toate activitățile desfășurate de către Fundație în cadrul proiectelor implementate. Poate că și din această cauză suntem o echipa unită și lucrăm foarte bine împreună. De asemenea, apreciez foarte mult interacțiunea cu oameni din diverse organizații, domenii diferite și chiar din mai multe țări datorită implicării mele în multe proiecte POSDRU, LLP, Erasmus+.

Educație Financiară: De ce ai ales acest job?

Raluca Petcu: Nu eu am ales acest job, ci așa a fost să fie. Eu trebuia sa mă întorc la muncă din concediul de creștere copil, dar nu doream să mă întorc în domeniul în care lucrasem până să am cei doi copii (am fost director economic la o companie mare care se ocupa cu importul de băuturi alcoolice) pentru ca învățasem tot ce se putea în acel domeniu și nu mă mai provoca. Cu câteva zile înainte de a mă întoarce din concediu, am primit propunerea de a intra într-o echipa nouă ce urma să implementeze 2 proiecte FSE în cadrul Fundației CREFOP. Am acceptat fără sa ezit, deși eram conștientă ca este un domeniu nou și că va fi dificil la început. Nu regret deloc decizia luată.

raluca petcu crefop competitie educatie financiara

Educație Financiară: Care este cea mai grea parte și cu ce probleme te confrunți zi de zi?

Raluca Petcu: Cred că cea mai grea parte este sa găsesc un echilibru între nevoile organizației și resursele de care dispunem. În această căutare a echilibrului, legislația în continuă schimbare nu ne-a ajutat deloc. O altă problemă cu care ne confruntăm în implementarea proiectelor este nerespectarea termenelor contractuale din partea Autorității de Management și a calendarelor.

Educație Financiară: Ce ți-ai dori să schimbi?

Raluca Petcu: Mi-ar plăcea să existe o comunitate a „finanțiștilor” din ONG-uri în care să putem schimba opinii, împărtăși experiențe, pune întrebări și afla răspunsuri. La începutul carierei mele în acest domeniu am  avut norocul să întâlnesc un responsabil financiar excepțional, Mariana Ciomârtan, de la care am învățat foarte multe, dar nu toți au norocul acesta.

Felicitări pentru implicare și mult succes în toate.


Articol de Alexandra Pele. Alexandra a terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea din București și lucrează de peste 5 ani ca jurnalist pe subiecte economice.

Fotografii de Cosmin Sbarcea. Cosmin este fotograf freelancer cu vocație pentru proiecte fotografice ONG.


Citeste si recomandarile celorlalti 3 castigatori. 

Ana-Maria David

Marius Cristea

Ana Marinescu