Marius Cristea, manager financiar  la  Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual din Voluntari (Ilfov), a fost recompensat pentru munca lui cu marele trofeu „Responsabilul financiar al anului în mediul ONG”,  în competiția cu același nume. Până să se alăture echipei OSAUI, Marius a lucrat în mediul bancar, dar în 2012 a hotărât să facă o schimbare semnificativă în cariera sa profesională. Credem că, dacă nu ar fi fost manager financiar într-un ONG din România, Marius ar fi organizat misiuni umanitare prin diferite colțuri ale lumii.

Marius a fost înscris de colega lui, Mihaela Mohorea, care ne-a transmis prin povestirea ei contribuția majoră pe care o are Marius în organizație prin munca lui, mai ales că a fost nevoie să gestioneze un proiect complex POSDRU.

De ce Marius? O dată pentru că el a venit cu ideile minutate de activități economice și toate sunt funcționale!  Pentru că el a fost cel care a instrumentat fiecare structură de economie socială, chiar dacă doua dintre acestea erau firme (ceea ce nu ținea de competența noastră ca ONG).

Pentru că s-a adaptat minunat și repede la cerințele unui program foarte dificil de implementat.

Pentru că a venit cu idei de suport pentru proiect care să asigure ulterior sustenabilitatea structurile noi create.

Pentru că a reușit să inițieze încă cel puțin patru persoane în a-l ajuta în gestionarea atât a celor trei noi structuri create, cât și a contabilității și financiarului acestora.

Pentru că atunci când mi se pare mie că el pică, tocmai atunci se ridică și aduce niște idei care sunt esențialmente salvatoare pentru situație și organizație. Pentru că el nu se rezumă numai la financiar, ci vede întregul organizației!

Pentru că nu are o echipă mare, (ci doar un contabil pe lângă el) și reușește să acopere tot financiarul, dar și administrativul organizației.

Noi ne-am propus să cunoaștem mai multe despre implicarea lui în sustenabilitatea organizației.

marius cristea Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual

Marius Cristea, manager financiar la Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual

Educație Financiară: Ce îţi place cel mai mult la job-ul tău?

Marius Cristea: Contează cauza pentru care lucrez. Te trezești dimineața și poți să spui că pleci la muncă și dacă te străduiești puțin o să aduci ceva bun în situația cuiva. În cazul meu, nu prea apuc să cunosc acea persoană, pentru că nu lucrez pe partea de servicii. Oamenii sunt diferiți în domeniul nonguvernamental, ziua trece frumos când ești în jurul lor. Este un tablou diferit de cel pe care îl  întâlnești prin corporații. În ONG-uri poți să ai rezultate și fără să fii oficios.

Educație Financiară: De ce ai ales acest job?

Marius Cristea: Eu am plecat din mediul bancar, în 2012, către sectorul ONG. Atunci când am luat decizia de a căuta un job în mediul ONG ajunsesem să fiu nemulțumit de ceea ce făceam și am spus că e timpul să schimb ceva. Atunci m-am gândit să fac ceva ce îmi aduce mulțumiri sau poate liniște. Și mi-am amintit că în facultate eram tare fericit cu ce făceam în timpul liber. Când eram student (la Galați) am făcut voluntariat la organizația studențească de acolo. Atunci am realizat că asta era schimbarea pe care trebuie să o fac. Așa ne-am „procopsit”, eu cu O.S.A.U.I. și ei cu mine.

Educație Financiară: Care este cea mai grea parte şi cu ce probleme te confrunţi zi de zi?

Marius Cristea: Cel mai greu este când greșești. S-a întamplat și se întâmplă oricui, numai că pe partea financiară, când apare o greșeală, se poate să generezi o situație destul de dificilă. Partea financiară a unei activități nu prea are o latură emoțională, dar, dacă ai greșit ceva, îngrijorezi toți colegii .

marius cristea

Educație Financiară: Ce ţi-ai dori să schimbi?

Marius Cristea: În 2015 am cunoscut oameni care mi s-au părut super pregătiți pe domeniu și mi-am propus ca anul acesta să încerc să mă schimb mai mult pe mine. În România cred că acum este mai greu să fii Manager Financiar într-un ONG decât să ocupi aceeași poziție într-o companie. Asta se întâmplă din cauza legislației și a autorităților. Dacă aș dori o schimbare aceasta ar fi să ajungem în ziua în care acest raport este invers.  Nu cred că aș pleca prea curând din sistemul nonguvernamental. Mai mult, cred că toata lumea ar trebui să treacă măcar o dată în viață prin „perioada aia în care lucram la ONG”.

Felicitări pentru implicare și mult succes în toate.


Articol de Alexandra Pele. Alexandra a terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea din București și lucrează de peste 5 ani ca jurnalist pe subiecte economice.

Fotografii de Cosmin Sbarcea. Cosmin este fotograf freelancer cu vocație pentru proiecte fotografice ONG.


Citeste si recomandarile celorlalti 3 castigatori. 

Ana-Maria David

Raluca Petcu

Ana Marinescu