Ana Marinescu, manager financiar la Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), are o poveste care i-a adus locul al treilea  în competiția „Responsabilul financiar al anului în mediul ONG”, derulată  de noi pentru a recunoaște public contribuția responsabililor financiari la dezvoltarea sectorului ONG din România. Ana tocmai a împlinit un an de când lucrează la CeRe, prima și singura ei experiență cu sectorul ONG. Credem despre Ana că, dacă nu ar fi ales să lucreze cu cifre și bugete, ar fi fost un inginer excepțional.

Oana Preda de la CeRe a descris cu multă pasiune și realism contribuția Anei în proiectele organizației și ne-a impresionat.

Ana merită statuie tocmai pentru că nu pot să povestesc o situație din care ne-a salvat. A făcut în așa fel încât să nu avem vreo criză din care să fie nevoie să ieșim.

Lucrează la CeRe de un an și putin. Nu avea habar despre ONG-uri. Și acum zice din când în când „la noi la firmă”. Noi suntem o organizație complicată: buget destul de mare, parteneri mulți, multe proiecte, finanțatori diferiți, fiecare cu regulile lui. A venit la CeRe în mijloc de raportări intermediare. A învățat într-o lună cât alții în șapte: să facă rapoarte financiare, să justifice cheltuieli, să coreleze cheltuielile cu bugetele, să facă bugete, notificări și acte adiționale. Și, mai ales, să-și sprijine colegii în munca lor. Nu e o ființă duioasă, cere disciplină și bună organizare, dar „ține cu casa”. (…)

În două luni de când s-a angajat Ana la CeRe a reușit să aducă rapoartele în timp real, să ajusteze bugetele cât să se potriveasca cu cheltuielile reale (asta e mult mai complicat decât sună și decât știu eu să explic, mai ales la capitolul salarii). Știm exact: câți bani avem și pentru ce, pe fiecare proiect, și cât ne trebuie în continuare. Poate nu pare, dar e mare lucru.

Așa că ne-am propus să aflăm mai multe despre munca Anei Marinescu.

Ana Marinescu, manager financiar CeRe

Ana Marinescu, manager financiar CeRe

Educație Financiară: Ce-ți place cel mai mult la job-ul tău?

Ana Marinescu: Îmi place foarte tare când reușesc, la finalul unui proiect, să văd că bugetul a fost executat corect. Deși îmi solicită foarte mult atenția și, uneori, nervii, îmi place să urmăresc viața unui buget și s-o compar cu viața proiectului, iar la final să compar resursele folosite și rezultatele. Iar când văd execuția bugetară pe mai multe bugete, concomitent, sunt de-a dreptul în extaz.

Educație Financiară: De ce ai ales acest job?

Ana Marinescu: Până acum un an am lucrat doar la privat și nu știam prea clar ce înseamnă contabilitatea unui ONG sau managementul financiar. Dar când am văzut anunțul celor de la CeRe am zis să încerc. La început nu înțelegeam cum e să funcționezi fără să ai în minte ideea că trebuie să faci profit. Dar am învățat multe despre ONG-uri într-un an și știu că mai am de învățat. Colegilor mei le place să lucreze cu oamenii, mie îmi place să lucrez cu bugetele și resursele care îi ajută să-și facă treaba cât mai bine. Este o provocare.

ana marinescu cere educatie financiara

Educație Financiară: Care este cea mai grea parte şi cu ce probleme te confrunți zi de zi?

Ana Marinescu: Birocrația. Am lucrat cea mai mare parte a vieții în mediul privat și credeam că sunt obișnuită cu zecile de declarații și situații pe care o firmă trebuie să le depună într-un an. Aici, în ONG, deși situațiile financiare se țin mult mai ușor, îți ia foarte mult timp să obții aprobări pentru orice modificare a bugetului inițial și să explici, uneori, lucruri logice, evidente. Asta consumă timp. Timpul înseamnă bani și în mediul privat și în ONG.

Educație Financiară: Ce ți-ai dori să schimbi?

Ana Marinescu: Nu aș schimba nimic.

Felicitări pentru implicare și mult succes în toate.


Fotografii de Cosmin Sbarcea. Cosmin este fotograf freelancer cu vocație pentru proiecte fotografice ONG.


Citeste si recomandarile celorlalti 3 castigatori. 

Ana-Maria David

Marius Cristea

Raluca Petcu