Cum imi aleg banca daca sunt ONG?

Cum imi aleg banca daca sunt ONG si care sunt costurile bancare de care trebuie sa intrebi cand iti deschizi un cont? Iata doar doua dintre intrebarile la care am raspuns in cadrul webinarului despre ”Criterii in alegerea bancii si a serviciilor bancare”.

Trecem mai jos cele mai importante idei ale trainingului online organizat pe 25 septembrie alaturi de Andreea Stoica si Olimpia Gheorghe, voluntare ING Bank.

            Comisioane si costuri bancare

Atunci când deschideți un cont bancar pentru organizația voastră, asigurați-va că toate costurile v-au fost comunicate încă de la început și cereți lista cu toate taxele și comisioanele băncii.

”Când comparați comisioanele de transfer/plata în RON, verificați dacă acestea includ sau nu comisionul BNR”, ne sfătuiește Andreea Stoica, Director Regional Sales Network, ING Bank în cadrul webinarului.

Tip: Pentru o comparație actualizată a costurilor diverselor produse, servicii și operațiuni bancare puteți consulta un site specializat, precum: www.finzoom.ro

”La prima deschidere de cont bancar, fiți pregătiți pentru discuții legate de beneficiarul ultim indirect (precum structura de acționariat sau membri fondatori). Băncile sunt obligate să solicite astfel de informații”, a explicat Olimpia Gheorghe, Manager Business Support, Analytics & Policies, ING Bank, în timpul webinarului.

Tip: Nu e necesar să deschideți câte un cont pentru fiecare valută cu care aveți de-a face. E suficient un cont în EUR, din care se pot face plăți în orice altă valută. Similar, se pot încasa sume în USD, GBP sau altă valută în contul de EUR.

            4 sfaturi utile pentru posesorii de carduri bancare

 • Cardurile pot fi solicitate și se pot atașa unui cont curent deja existent.
 • Asigurați-vă că vi se emit carduri doar la cererea voastră (pentru a nu plăti comisioane de care veți afla mai târziu).
 • La închiderea unui cont solicitați expres și anularea cardurilor legate de acel cont
 • E bine să aveți pe același cont și card Visa și card Mastercard, mai ales în cazul în care faceți deplasări în străinătate. Au aceleași functionalități, dar preferințele comercianților diferă de la o zonă la alta.

           Tranzacții în valută și comisione

Dacă primiți donații în valută pentru organizația voastră, încasările bancare sunt gratuite și nu se percepe niciun comision pentru acest serviciu. Băncile taxează însă efectuarea plăților, iar aceste plăți vor fi mai costisitoare decât cele în RON.

           3 sfaturi utile pentru tranzacții bancare

 • Întrebați care sunt orele maxime pentru tranzacționare (cut-off time) pentru a ști în ce zi ajung banii la destinație; tranzacțiile online pot fi mai rapide.
 • Tranzacțiile în cadrul aceleiași bănci sunt mai rapide și mai ieftine (în timp real, fără comisioane de transfer).
 • Pentru plăți recurente către același beneficiar (utilități, telefonie, electricitate, leasing, asigurări) se poate folosi Direct Debit – debitarea automată a contului cu suma din factura lunii aferente. Se poate seta și o limită maximă a acestor sume de plată.

        Cele 6 întrebări de adresat băncii voastre:

 1. Cum pot întra în posesia listei de tarife și comisioane?
 2. Pachetul de produse pe care îl folosesc este cel mai potrivit profilului meu de operațiuni?
 3. Cât de des modificați costurile și cum aflu noile valori?
 4. Cum aflu despre noile produse pe care le veți lansa?
 5. Ce canale bancare mai pot utiliza în afară de mersul la ghișeu?
 6. Ce fac când apare o problemă legată de una din operațiunile pe care le derulez?