”Ce spui? Cum spui? Cui spui? De ce spui?”, iata doar cateva dintre intrebarile la care Madalina Raileanu, graphic designer, a raspuns in cadrul celui de-al 4-lea webinar din programul ”Educatie Financiara pentru ONG-uri”. Cititi mai jos cele mai importante idei ale intalnirii.

Cea mai mare tentatie este aceea de a include toate cifrele/reprezentarile grafice din rapoarte in infografice, uitand ca infograficul trebuie sa spuna o poveste scurta si cat mai simpla. In modul mod ideal, ne vom concentra pe cateva seturi de date/cifre/informatii importante, fara sa ne ”inecam” cititorul/privitorul intr-o mare de tabele si grafice.

3 instrumente online de vizualizare a datelor

Piktochart este o aplicatie foarte usor de folosit: alegi template-uri/sabloane, introduci informatia, salvezi, descarci si apoi il poti folosi online. Versiunea gratuita e cea mai buna varianta posibila pentru incepatori care vor sa faca 2-3 infografice.

  • pro: foarte rapid, grafica rezultata e simpla, „ingrijita”, „la zi”.
  • contra: varianta free are watermark, numar limitat de template-uri (pe care le poate folosi oricine), lipsa optiunilor de personalizare.

DataHero este un instrument rapid de vizualizare de cifre. Aplicatia poate importa date direct din fisiere Excel sau diverse aplicatii de tip cloud (Google Drive, Dropbox etc), analizeaza datele importate, descopera modele si sugereaza cele mai potrivite reprezentari grafice.

In plus, ofera tutoriale video clare, care ajuta la formatarea corecta a datelor, are optiuni de sortare si filtrare a informatiilor prezente in grafice, iar variabilele noi pot fi adaugate simplu, cu drag & drop.

Infogr.am ofera 31 variante de vizualizare statica/dinamica, posibilitatea de a insera foto/video si scheme de culori flexibile. In plus, are si optiunea prin care poti incarca fisiere Excel.

  • pro: rapid, complex, interfață prietenoasă, flexibil
  • contra: infograficele nu se pot dowloada pentru varianta free

NB! Cand stim foarte clar care e scopul infograficului, ce vrem sa obtinem cu ajutorul lui, ne-am apropiat cu inca un pas, de cea mai buna compozitie posibila pentru vizualizarile dorite.

Indrumari suplimentare gasiti in prezentarea sustinuta de Madalina Raileanu, pe 27 noiembrie 2014, in cadrul webinarului de Raportare Financiara pentru ONG-uri.

Infografice pentru ONG-uri from TechSoup Romania